143 miejsce w rankingu Liceów Ogólnokształcących, 10 miejsce w województwie, znak jakości Złota Szkoła Perspektywy 2024; 141 miejsce w rankingu maturalnym Liceów Ogólnokształcących Perspektywy 2024; 5 miejsce w rankingu szkół średnich 2024 Trojmiasto.pl; Tegoroczni Olimpijczycy: Mikołaj Foltyn - finalista, Olimpiada Historyczna, Maja Klofczyńska, Jakub Nowak - finaliści, Olimpiada Literatury i języka polskiego, Jan Śniadach - laureat, Olimpiada jezyka angielskiego; Konkursy z indeksami na uczelnie: Alicja Cypcarz - konkurs wiedzy ekogologicznej OKAWANGO, Wiktor Zakrzewski - ogólnopolski lonkurs wydziału chemii PG
Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Wyjazd naukowy

Wyjazd naukowy

Włochy, wykłady prowadzone przez Profesorów znanych na całym świecie, bezpośredni kontakt z wiedzą niezwykle przydatną, czyli Gdański Uniwerystet Medyczny, Sopocki Collage Medyczny w wydaniu niezwykle atrakcyjnym :) Za rok Japonia! :) A tutaj parę słów od Uczniów:

A więc jaki jest przekaz wyjazdu? Żeby nie wariować z glutenem, bo niektórzy naprawdę nie mogą mieć z nim styczności i nie są to fanaberie mody, tylko geny. Żeby jeść pięć posiłków o normalnych porach. Nie obiad, który kończy się o 22.15 i trzeba jeszcze 2 godziny go rozchodzić, bo później wraca się do rzeczywistości i kompletnie nie da się tego wykonać. Sama waga naszego ciała nic nie wnosi. Trzeba wiedzieć, czy przypadkiem w naszym organizmie nie dominuje tłuszczyk, co raczej nie wpłynie dobrze ani na nasz wygląd ani na samopoczucie. Otyłość może być skutkiem zarówno naszego zaniedbania jak i choroby. Jednak w obu przypadkach prowadzi do jeszcze gorszych stanów zapalnych, chorób i powikłań. Szczególnie do cukrzycy i stłuszczenia wątroby, która jest organem sprawującym najwięcej funkcji w naszym organizmie. Jak ważna jest witamina D dla naszego prawidłowego funkcjonowania (szczególnie w okresie jesienno-zimowym z powodu braku słońca). Pomaga także w zapobieganiu depresji. Dodatkowo prowadzone są badania nad poziomem witaminy D we krwi a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na nowotwory. Profesor Woźniak promował za granicą to, co praktykuje u siebie na zajęciach już od dłuższego czasu. Wykłada o zbawiennych właściwościach oliwy oraz zielonej herbaty, dzięki czemu idealnie łączy dietę śródziemnomorską, tradycję japońską i chemię. Praktycznie wszystko jest dobre, ale tylko w odpowiedniej ilości. Czy jest to nowa dieta, czy na przykład poziom żelaza, o którym mówił Profesor Jędrzej Antosiewicz. Niczego nie może być za mało, ale również za dużo. Przesadzanie z ilością branych suplementów diety, tak licznie reklamowanych w telewizji, może mieć dla nas dramatyczne skutki. Dowiedzenie się, jak wygląda praca doktoranta, czyli możliwość rozpoczęcia kariery naukowej po ukończeniu studiów. I choć główne tematy prac naukowych profesorów odnoszą się do zapobiegania konsekwencjom otyłości, nie można zapominać o innych chorobach związanych z zaburzeniami odżywiania takimi jak anoreksja i bulimia. Mogą one być tak samo niebezpieczne w skutkach jak nadwaga. W związku z tym należy pamiętać, aby w każdym przypadku nie bać się poprosić profesjonalisty o pomoc.

 

Ania

 

Wykłady w ramach włosko-polsko-japońskiej szkoły letniej były prowadzone przez profesorów medycyny, doktorantów, chirurgów, profesorów chemii medycznej, lekarzy, studentów dietetyki. Wszyscy ci ludzie nauki zebrali się i wspólnymi siłami stworzyli dla młodzieży jedyną w swoim rodzaju szansę zdobycia wiedzy. Tematem przewodnim było zdrowe odżywianie oraz choroby XXI wieku, takie jak cukrzyca, otyłość oraz nowotwory. Wykład o chirurgii metabolicznej, w tym operacji bariatrycznej był jednym z tych, które najbardziej mi się spodobały. Dowiedzieliśmy się o podstawach zabiegu, jego skutkach i o tym, że jeśli pacjent nie poprawi swojej diety i nie rozpocznie ćwiczeń fizycznych, rezultaty pomniejszenia żołądka szybko znikną lub nie będzie to zauważalna/satysfakcjonująca zmiana. Przejmujący był wykład o dysfagii - zaburzeniu przełykania, któremu chorzy dzień w dzień stawiają czoła. Nie mogą cieszyć się jedzeniem, tak jak np. my podczas pobytu we Włoszech, nie mogą przełknąć śliny bez zakrztuszenia, a często pojawiają się problemy z językiem, a więc i zaburzenia mowy. Wtedy docenia się o wiele bardziej to, co się ma tak zupełnie za darmo, na co dzień.

 

Ida

Więcej na: https://www.facebook.com/IILOSopot/

Data dodania: 2018-09-23 15:14:00
Data edycji: 2018-09-23 15:40:04
Ilość wyświetleń: 1164

Współpraca z uczelniami wyższymi

 

Stała współpraca II LO w Sopocie z uczelniami wyższymi:

1. z Wydziałem Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego,

2. z Wydziałem Biologii  Uniwersytetu Gdańskiego oraz Wydziałem Chemii Uniwersytetu Gdańskiego,

3. z Gdańskim Uniwersytetem Medycznym,

4. z Wydziałem Filologicznym Uniwersytetu Gdańskiego,

5. z Katedrą Chemii i Technologii Materiałów Funkcjonalnych Politechniki Gdańskiej.

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej